Continu rooster

Nu in de huidige maatschappij steeds meer ouders werken, wordt er op basisscholen vaker een continurooster ingevoerd. Ook binnen onze school is dit een levendig onderwerp van gesprek geweest binnen het team en de MR (medezeggenschapsraad).

Wat houdt een continurooster in?                                                                                                                                                                                               Op scholen met een continurooster blijven de leerlingen verplicht tussen de middag op school. De pauze maakt deel uit van de schooltijd en de school is op dat moment ook verantwoordelijk voor de leerlingen. De kinderen lunchen gezamenlijk op school. De kinderen nemen hun eigen lunchpakket mee. De schooldag wordt op deze manier korter en de kinderen hebben een langere vrije middag.

Waarom stappen basisscholen over op een continurooster?                                                                                                                                     Dit heeft te maken met allerlei factoren. Uit onderzoek is gebleken dat het voor de kinderen beter is. Doordat zij continu op school zijn hoeven zij minder vaak om te schakelen tussen thuis en school. Zo is er meer rust na het middageten in de groep, blijven ze beter in het schoolritme en kunnen ze zich beter concentreren. Na schooltijd is er voor de kinderen meer tijd om bijvoorbeeld te spelen met vriendjes, te sporten en andere dingen te ondernemen. De leerkrachten hebben meer tijd voor de voorbereiding van de lessen en het bespreken van leerlingen. Hun werkdag wordt in uren niet korter, maar wel efficiënter.

Komend schooljaar (2014-2015) gaan we werken met een continu rooster. Dit betekent dat de kinderen tussen de middag niet naar huis gaan en gezamenlijk op school eten.

De schooltijden zijn voor alle kinderen gelijk en als volgt gekozen:

Maandag, dinsdag en donderdag van 08.30 uur tot 14.30 uur

Woensdag en vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur

Tussen de middag eten de kinderen gezamenlijk in de groep en gaan daarna een kwartier buiten spelen. Met deze schooltijden maken we hetzelfde aantal lesuren per week en voldoen we aan de wettelijke eisen van de inspectie.   De lunchpakketten voor de kinderen worden in de klas in een krat verzameld en voor etenswaren die gekoeld moeten worden bestaat de mogelijkheid om dit in een koelkast te bewaren.